kroniskt

Direktlänk till inlägg 27 november 2013

Tisdags och onsdagsgöror med saffransbullar och silviakaka

Av Jenni Persson - 27 november 2013 16:12

Idag fick jag en alldeles fantastisk present av min sambo och hans barn. Det var något som jag önskat mig i minst 10 år men har aldrig haft råd att köpa en. 


 


Gissa om jag blev glad :-) Matlagning och bakning är ju som ni redan vet ett stort intresse för mig. Speciellt sedan jag blev sjuk så har detta varit ett sätt för mig att kunna koppla av och glömma smärtorna för en liten stund. Jag tror ärligt talat inte att någon kan förstå lyckan över denna maskin. Men min sambo och barn ska snart förstå hur mycket denna betydde för mig för nu ska jag baka mer än någonsin.

Min älskade sambo fyller år på lördag så jag startade i måndags med att baka en lingonkaka som ni kanske minns. Jag tog ju även med lite till en grupp som jag är med i och den blev godkänd :-)


Igår gjorde jag en sats med bullar men eftersom det är första advent på söndag så drog jag i saffran i degen.


  E


Vill ni göra dessa så gör ni en sats vanlig bulldeg. Jag byter alltid ut vetemjöl mot dinkelmjöl i alla recept men det gör man som man själv vill. Jag hällde i 3 påsar saffran i degen. Själva fyllningen var den som följer:

150 gram smör

1 dl ljus sirap

3 msk vaniljsocker


Rör ihop detta och bre ut över degen. Innan jag rullar ihop degen så river jag ett lager mandelmassa över fyllningen. Väldans mumsigt!


Idag var jag ju tvungen att inviga min nya maskin och då valde jag att göra en silviakaka. Har aldrig gjord denna tidigare men fick tipset av en vän.


 


Man kan nästan säga att det är en vit typ av kärleksmums. Receptet kommer här om ni är sugna på att testa

3 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Glasyr:

150 gram smält smör
1,5 dl strösocker
2 st ägggulor
3 tsk vaniljsocker
 kokos



Gör så här 1. Rör ihop ägg och socker pösigt. 2. Tillsätt vattnet och mjölet, blandat med bakpulvret. 3. Grädda i en långpanna, 175 grader, drygt 15 min. Kolla med sticka! Låt svalna. 4. Smält margarinet till glasyren i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser och koka några minuter under ständig omrörning. Ibland skär sig ägget med resten av ingredienserna, så ha på ganska låg värme. 5. Bred ut på kakan och strö på kokos.

 

På onsdagar har vi en stickgrupp i församlingshemmet. Det är ca 15 kvinnor som träffas och stickar eller virkar tillsammans. Det stickas allt från sockar till små klänningar eller tröjor. Allt skänks sedan till behövande runt om i vår värld. Ett fantastiskt gäng kvinnor som vill göra de dem kan för de som behöver hjälp. Denna termin hade dem gett sig fasiken på att lära mig att sticka sockar och tro det eller ej....men den första är klar nu :-)

 

 

 

Nu ska jag bara sy in garnet som sticker ut och sedan ska jag börja med den andra. Jag är mäkta stolt över mig själv att jag gjorde det (med en hel del hjälp av damerna förvisso)

 

Ha en skön onsdagskväll


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenni Persson - 15 januari 2014 18:53

Älskar matlagning när man kan göra allt i en form. Bara att ösa i diverse ingredienser och sedan in i ugnen.   1 kyckling salt o peppar olivolja att steka i 1 dl kalamataoliver 5 vitlöksklyftor 20 salviablad eller fler 2 dl vitt vin ...

Av Jenni Persson - 15 januari 2014 18:28

Jag älskar guacamole. Skulle kunna leva på denna avokadoröra :-) Detta recept är riktigt bra och enkelt.   3 mogna avokados 1 rödlök 1-2 tomater 2-3 msk cream fraiche 2 vitlöksklyftor salt vitpeppar   Mixa avokadon relativt slät. ...

Av Jenni Persson - 15 januari 2014 18:18

Denna chili blev vi bjudna på av svågern och hans sambo i somras. Den bästa chilin som jag någonsin har ätit. Den innehåller mycket ingredienser och den tar lång tid att göra....men tro mig när jag säger att den är mer än värd detta.   8 portione...

Av Jenni Persson - 14 januari 2014 18:13

Detta recept fick min sambo av en kollega. Väldigt mumsigt :-)   4 portioner   600 gr kycklingfilé rapsolja smör 3 st vitlöksklyftor 200 gr parmesanost 3 dl grädde salt, peppar, örtsalt   basmatiris till servering och en salla...

Av Jenni Persson - 14 januari 2014 18:05

Nu har jag (äntligen) kommit på att jag kan göra ett receptregister i denna blogg :-) Bättre sent än aldrig ;-) Detta är kanonbra av två anledningar. Dels kan ni som vill gå in i kategorier och leta efter recept, dels kan jag äntligen minska den enor...

Ovido - Quiz & Flashcards