kroniskt

Senaste inläggen

Av Jenni Persson - 27 november 2013 16:12

Idag fick jag en alldeles fantastisk present av min sambo och hans barn. Det var något som jag önskat mig i minst 10 år men har aldrig haft råd att köpa en. 


 


Gissa om jag blev glad :-) Matlagning och bakning är ju som ni redan vet ett stort intresse för mig. Speciellt sedan jag blev sjuk så har detta varit ett sätt för mig att kunna koppla av och glömma smärtorna för en liten stund. Jag tror ärligt talat inte att någon kan förstå lyckan över denna maskin. Men min sambo och barn ska snart förstå hur mycket denna betydde för mig för nu ska jag baka mer än någonsin.

Min älskade sambo fyller år på lördag så jag startade i måndags med att baka en lingonkaka som ni kanske minns. Jag tog ju även med lite till en grupp som jag är med i och den blev godkänd :-)


Igår gjorde jag en sats med bullar men eftersom det är första advent på söndag så drog jag i saffran i degen.


  E


Vill ni göra dessa så gör ni en sats vanlig bulldeg. Jag byter alltid ut vetemjöl mot dinkelmjöl i alla recept men det gör man som man själv vill. Jag hällde i 3 påsar saffran i degen. Själva fyllningen var den som följer:

150 gram smör

1 dl ljus sirap

3 msk vaniljsocker


Rör ihop detta och bre ut över degen. Innan jag rullar ihop degen så river jag ett lager mandelmassa över fyllningen. Väldans mumsigt!


Idag var jag ju tvungen att inviga min nya maskin och då valde jag att göra en silviakaka. Har aldrig gjord denna tidigare men fick tipset av en vän.


 


Man kan nästan säga att det är en vit typ av kärleksmums. Receptet kommer här om ni är sugna på att testa

3 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Glasyr:

150 gram smält smör
1,5 dl strösocker
2 st ägggulor
3 tsk vaniljsocker
 kokos



Gör så här 1. Rör ihop ägg och socker pösigt. 2. Tillsätt vattnet och mjölet, blandat med bakpulvret. 3. Grädda i en långpanna, 175 grader, drygt 15 min. Kolla med sticka! Låt svalna. 4. Smält margarinet till glasyren i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser och koka några minuter under ständig omrörning. Ibland skär sig ägget med resten av ingredienserna, så ha på ganska låg värme. 5. Bred ut på kakan och strö på kokos.

 

På onsdagar har vi en stickgrupp i församlingshemmet. Det är ca 15 kvinnor som träffas och stickar eller virkar tillsammans. Det stickas allt från sockar till små klänningar eller tröjor. Allt skänks sedan till behövande runt om i vår värld. Ett fantastiskt gäng kvinnor som vill göra de dem kan för de som behöver hjälp. Denna termin hade dem gett sig fasiken på att lära mig att sticka sockar och tro det eller ej....men den första är klar nu :-)

 

 

 

Nu ska jag bara sy in garnet som sticker ut och sedan ska jag börja med den andra. Jag är mäkta stolt över mig själv att jag gjorde det (med en hel del hjälp av damerna förvisso)

 

Ha en skön onsdagskväll


Av Jenni Persson - 25 november 2013 14:51

Har tillbringat min förmiddag på jobbet som vanligt. Jag börjar så smått att vänja mig och komma in i rutiner och det är så skönt. Mitt arbete är alldeles fantastiskt roligt och variationsrikt. Jag träffar allt i från barn till pensionärer. Sjuka och friska. Kyrkan gör ett enormt arbete i det tysta. Om ni alla visste så mycket de gör för människor. Allt görs med ett stort hjärta och engagemang. Men aldrig att de tar åt sig någon ära eller slår sig för bröstet och skryter om sin hjälpsamhet. Nej...allt kommer genuint och med stor kärlek för sina medmänniskor. Jag hade önskat att fler förstod hur mycket som görs i det tysta.

Blev sugen på att baka något när jag kom hem så jag slängde ihop en lingonkaka. Har ju hela frysen full med lingon sedan min maniska lingonplockarperiod :-)

 


Här kommer receptet om någon är sugen.


  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g smör
  • smält och avsvalnat
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl lingonsylt
  • Strössel:
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl hasselnötter
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör

Ugn: 200 C
Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner det avsvalnade smöret.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smeten. 
Tryck ut smeten i smord eller bakplåtspappersklädd rektangulär bakform, 20 x 30 cm. 
Bred lingonsylten över kakdegen.
Mixa havregryn, hasselnötter, muscovadosocker, vaniljsocker och smör till smulor i matberedaren med kniven monterad. Strö strösslet över lingonsylten.
Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan kallna innan den skärs i bitar.

 

 

När jag är inne på detta husliga göra så har jag även påbörjat en halsduk till min syster.

 

 

 

Den är ju som sagt nyss påbörjad så det ser lite fjuttigt och ojämt ut men det ska nog bli en halsduk av detta ska ni se :-) Har en plan på att göra den randig i grått och svart.

 

Hoppas alla har en fin måndag!


Av Jenni Persson - 23 november 2013 11:55

Sitter vid köksbordet och funderar på allt möjligt och tittar ut genom fönstret. Sambon ligger och vilar med sin yngsta son och jag hör snarkningarna ända hit :-)

Tänkte att jag ska skriva ner allt som jag är tacksam för denna lördag. Det blir så lätt att man bara fokuserar på sådant som man är arg på eller ledsen för så nu blir det bara positiva saker.


- Jag är innerligt tacksam för min sambo som inte bara är min största kärlek utan även min bästa vän.


- Jag är innerligt tacksam för att min son har det bra. Jag är så stolt över honom att han tog sin examen och nu har han fått fast jobb. Jag är väldigt tacksam för att han bor med en underbar tjej och de har det bra tillsammans.


-Jag är innerligt tacksam för min sambos 3 barn. De är 3 underbart fina och omtänksamma människor och de förgyller mitt liv väldigt mycket. 


- Jag är innerligt tacksam för min syster som alltid finns för mig och tvärtom. Finns ingen som har samma tråkiga humor som oss och vi kan skratta i timmar åt ingenting.


- Jag är innerligt tacksam för min pappa och för att vi kan prata om allt och inget. Jag är också tacksam för Gunilla (hans fru) som alltid har ett lyssnande öra om man behöver.


- Jag är innerligt tacksam för min mamma och hennes omtänksamhet. Även Jan (hennes man) som alltid bryr sig om oss.


- Jag är innerligt tacksam för min moster och min kusin. Det finns alltid en stark kärlek från de båda.


- Jag är innerligt tacksam för att jag har fått chansen att börja arbetspröva. Att jag dessutom får göra detta i Ulricehamns församling är en gudagåva. Jag omges dagligen av alla dessa fantastiska människor som alla har ett sådant engagemang och stort hjärta för sina medmänniskor.


- Jag är innerligt tacksam för alla mina fina vänner. Tänk att mina vänner alltid finns ett telefonsamtal bort. Det är något som vi alla måste vårda och vara rädd om.


- Jag är innerligt tacksam för mina svärföräldrar som alltid ställer upp. 


- Jag är innerligt tacksam för min hund Tiger och katten Elvis. Det finns alltid någon som vill krypa upp i knäet och mysa med mig.


- Jag är innerligt tacksam för alla råd och fina stunder som jag fick med min farmor. Det ska jag alltid bära med mig. 


 


Listan kan göras mycket längre men jag nöjer mig med detta för idag. Bara tanken på allt det som jag skrev ner nu gör att det tråkiga och negativa tappar innebörd. Det känns väldigt skönt.

Ha en fin lördag!

Av Jenni Persson - 22 november 2013 15:28

Vet att jag har varit extremt dålig på att skriva i bloggen den senaste månaden. Livet har gått i en rasande fart ( med mina mått mätt) Jag jobbar mina timmar dagligen och när jag kommer hem så är jag oftast väldigt trött. Det blir oftast att jag lägger mig och slappnar av och kanske läser lite. Därefter har jag samlat kraft tills man och barn kommer hem och då orkar jag socialisera lite med dem innan det är dags att gå och lägga sig. Bloggen har inte varit prio 1 den sista tiden som ni säkert kan förstå.

Min älskade farmor har dessutom varit dålig och somnade lugnt in i söndags. Det känns väldigt tomt och ledsamt samtidigt som jag tycker att det är skönt att hon slipper ligga och ha ont längre.


Denna fann jag i skogen dagen efter hon somnade in under en promenad.

 

Jag tyckte att det såg ut som en ängel även om det bara är en ihopknycklad pappersbit. Ibland hittar man små tecken i det mest oväntade.

Vintern har kommit till vår lilla stad. Jag njuter av all vit snö och den friska luften. Dessutom börjar nedräkningen till jul nu. 

     


Söta lilla Tiger fryser så mycket på vintern så nu blir det vinterjacka för honom i några månader tills våren kommer.

 


Önskar alla en fin helg.

Av Jenni Persson - 3 november 2013 12:58

Vet att uppdateringen av denna blogg minst sagt varit urdålig. Energin har varit låg och är fortfarande men för att ingen ska tro att jag lagt ner bloggen så kommer här ett litet inlägg.

Har ägnat förmiddagen åt bad och bastu på badhuset. Skönt för en ömmande kropp.

Eftermiddagen vigs åt vila och bokläsning.

Njut av er söndag

Av Jenni Persson - 18 oktober 2013 21:07

 


Det är snart 2 år sedan som jag fick diagnosen ME/CFS. Många är dagarna som jag inte kunde komma upp ur soffan eller sängen. När jag inte kunde äta pga av smärtor eller när jag fick ligga ner i duschen för att kunna tvätta mig. Jag minns framför allt rädslan. Rädslan för att jag inte förstod. Jag förstod inte vad som var fel på mig och det gjorde inte sjukvården heller. Ett tag klassades jag som deprimerad och att jag var utbränd. Dagen då jag fick min diagnos var faktiskt lite av en lättnad. Nu visste jag vad det var som var fel. Oavsett att jag måste leva med detta så vet jag vad som händer i min kropp och det gör det mycket lättare att hantera.


Jag mår fortfarande dåligt. Vissa dagar mer och vissa dagar mindre. Min kropp är alltid väldigt trött men jag har fått livsgnistan tillbaka. För ett år sedan hade jag inte den. Nu har jag kunnat börja jobba. Visserligen bara 2 timmar om dagen men det är så värdefullt för mig. Jag är tröttare pga detta men samtidigt så har jag fått tillbaka så mycket mer glädje. För någon som aldrig har varit sjuk så förstår jag att det är svårt att förstå. Men har man varit bunden i hemmet under så lång tid så är det helt underbart att kunna komma ut några timmar och få träffa människor.


Min oro är givetvis att jag ska bli sämre igen. Vintern är ingen snäll tid för oss med denna sjukdom. Samtidigt kan man inte ta ut något i förskott. Jag väljer att försöka vara tacksam för varje dag som jag kan gå till jobbet. Tacksam för varje dag som jag får uppleva i detta tillstånd. Morgondagen vet jag inget om. 


  


Vill inte att denna blogg ska fokuseras så mycket på min ME men ibland behöver saker belysas. Till dig som läser detta så vill jag bara sprida någon slags tacksamhet över det liv som du lever. Ta vara på dagarna. Lev NU. I morgon vet vi ingenting om.






Av Jenni Persson - 13 oktober 2013 18:56

Kan man göra annat än att älska hösten en dag som denna? Vi har haft ett alldeles underbart väder här. 


Denna söndag var det dags att stänga ner torpet inför vintern. Lite vemodigt men ett måste. Vattnet måste stängas av och mulltoan tömmas. Ett mindre angenämt jobb som jag slipper :-)


Först började vi dagen med nybakade frukostbullar gjorde på fullkornsdinkel och havre.


   


Dessa är perfekta då jag gör degen dagen innan samt rullar till bullar sedan jäser de i kylskåpet över natten. Bara att sätta på ugnen när man vaknar och sätta in dessa att gräddas. Riktig söndagslyx :-)


Här kommer lite bilder från torpet.


             


 


Sambon in action :-)


 


Bästa svärföräldrarna som alltid ställer upp!


Även om jag inte kan göra så mycket så har jag njutit i solen. Gått en promenad med hund och svärmor och dessutom kunnat fika ute då vädret som sagt varit underbart.


Hoppas att er söndag har varit lika mysig som min!

Av Jenni Persson - 6 oktober 2013 12:12

Söndagar brukar oftast vara en dag där folk går och har jobbångest inför måndagen. För mig finns det inget sådant utan söndag för mig är en dag att mysa och umgås med nära och kära på.

Idag kommer en av mina finaste vänner och äter med oss. Dessutom har ju jag namnsdag så detta måste ju firas storslaget. Kolhydrater är inte det bästa att fira med men idag så skiter jag ett stort stycke i detta och tänker frossa mig till en rejäl sockerchock!!!


Banoffeepaj blir det till dessert idag.


 


Till detta behöver vi göra lite kanderade mandlar. Jag kör med florsocker då det går snabbare än vanligt strösocker.


 


Botten görs av digestivekex och smör som plattas ut i en form. 10 minuter i ugnen.


I det färdiggräddade pajskalet lägger vi först en smaskig kolasås. Köp kondenserad mjölk. Lägg i den oöppnade konservburken och koka i ca 2 timmar. Voila....vi har gjort den mest delikata kolasås som finns att uppbringa.


 


Klicka på vispgrädde. I grädden tillsätter jag lite vaniljsocker.


 


Mandlarna hackas och strös på. Riv över lite choklad. Avsluta med att dekorera med skivad banan. Jag har inte gjort detta ännu då det är några timmar kvar innan frossan börjar. Vill ju inte ha brun banan på detta konstverk.


Har också passat på att göra något lite nyttigare, nämligen surdeg på grovt rågmjöl. Måtte jag komma ihåg att mata den denna gång!


 


Njut av er söndag!

Ovido - Quiz & Flashcards